4 feb 2013

SIMÓ, Isabel-Clara. Dones. Columna. Marina Vidal


Biografia
Isabel-Clara Simó i Monllor és un escriptora, periodista i política valenciana. Se la considera una de les autores modernes més importants de la literatura catalana. Ha estat guardonada en múltiples ocasions.
Va néixer a Alcoi al 1943. Isabel-Clara Simó es va llicenciar en Filosofia a la universitat de València.

Argument
És un recull d’històries amb diferents dones de protagonistes, totes amb un punt de vista diferent.
L’autora, a partir d’aquest llibre, vol denunciar les diferents situacions que una dona es pot trobar en el dia a dia i els sacrificis que ha de fer.
Una historia que m’ha sorprès molt ha sigut Nike-Air, que parla dels esforços d’una mare per complaure al seu fill i quan aconsegueix el caprici del noi, ell ja no ho vol i li demana una altre cosa. Aquí l’autora demostra la ignorància que rep el sacrifici d’una mare per part d’un fill.

Fragment
Sí que sabia que tenia la llengua esmolada i n’havia estat testimoni. No entenia, però, la magna importància que les seves picossades li atorgaven els altres. No n’hi havia per tant ! Per exemple, no deixava de dir, quan era a ca la tieta Rosa, que havia vist el tiet Eduard fumant, o de dir-li al tiet Lluís que la tieta Magdalena havia cremat un altre cop  el dinar , al tiet Sebastià li contava que la tieta Encarna – la seva dona – era bruta i n’aportava proves concloents; la més espectacular va ser, estant sopant, treure’s unes calces que havia agafat de la rentadora tan llardoses i pudents que van fer un efecte fulminant a la taula.

Opinió
Aquest llibre et canvia el punt de vista sobre les dones, els esforços i els sacrificis per complaure els seus i la ignorància que reben.
M’han sobtat molt un paràgraf que Isabel-Clara Simó afegeix: Cada dona és un individu, no és l’espècie. Amb aquestes paraules, l’autora s’encara a aquestes narracions, en què predomina la diversitat. En efecte, totes les dones són diferents, algunes tenen un caràcter més fort, altres no.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

comentad los libros y también cosas que mejorar en la web