26 may 2013

HODGSON BURNETT, Frances, El Jardí Secret, Viena, (Paula Barceló)



Biografia
Frances Hodgson Burnett va nèixer a Manchester, Anglaterra, el 24 de novembre de 1849 i va morir el 29 d’octubre de 1924 a a Nova York, Estats Units. Va ser una escritora  estadounidenca.
Ella es guanyava la vida escrivint poemes i relats curts. En el any 1877 va aparèixer la seva primera novel·la anomenada That Lass o”Lowrie’s. Més tard, va tenir èxit, en el any 1885, amb la publicació del llibre anomenat El Pequeño lord, consolidant-se amb La princesita i El Jardín Secreto, que completa la seva trilogia per a joves.

Argument
Aquest llibre narra la història d’una nena anomenada Mary Lennox. Mary és una nena de nou anys malcriada i molt maleducada. Viu a l’Índia amb els seus pares i amb les seves criades, les úniques que s’ocupen d’ella, però arran d’una epidèmia de còlera perd els seus pares. A ella no li afecta aquesta mort  ja que no li prestaven atenció en cap moment. Viatja a Anglaterra per anar a viure amb el seu oncle, Archibald Craven. La nova llar de la Mary és una gran mansió perduda a la ciutat de Yorkshire, Anglaterra. Aquesta gran casa té més de cent habitacions, però la majoria d’elles estan tancades.
Mary rep l’atenció d’una jove criada, Martha. Ella li explica coses sobre la llar i el camp i també li parla d’un jardí tancat des de fa anys. Mary s’intriga pel jardí, a partir d’aquest moment comença a investigar sobre ell, juntament amb un pit-roig, en Dickon, el germà petit de la criada i en Colin. Des d’aquest moment comencen a respectar i cuidar la natura i a través d’ella superaran els mals moments i canviaran les seves actituds.

Fragment
“El jardí era una selva d’or de tardor, amb tons morats, blaus, violats i escarlates, i feixos de lliris tardans a totes bandes; lliris blancs, o blancs i vermells. El senyor Craven recordava prefecatment el moment en què havien plantat els primers perquè revelessin la seva glòria justament en aquella època de l’any. Les darreres roses s’enfilaven i penjaven, i els rajos del sol feien que el groc de les fulles dels arbres adquirís un to més profund que et feia sentir recollit en un tempel d’or.”
Opinió personal
En aquest llibre es remarquen valors com l’amistat, l’amor, el respecte i la tolerància a partir la relació d’amistat entre tres nens molt diferents i la relació que mantenen envers la natura. La nova vida que apareixarà en el jardí secret es reflectirà en el canvi d’actitud i en el canvi personal que experimentaran les seves vides.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

comentad los libros y también cosas que mejorar en la web