10 mar 2013

JONASSON, Jonas. L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra. La Campana. (Marina Vidal)


BIOGRAFIA

Jonas Jonasson (Växjö, Suèci,a 1962) es un periodista i productor de televisió. Després d’una llarga carrera va decidir donar un tomb a la seva vida, va vendre totes les seves possessions a Suècia i anar a viure a Lugano, Italia, on va escriure la seva primera novela, aquesta, un “thriller” geriàtric ple d’ironia i sarcasme que ha estat un “best-seller” mundial.
Ara torna a viure a Suècia, on està escrivint la seva segona novela.

ARGUMENT

 El dia que l’Allan fa cent anys, els seus companys del geriàtric li preparen una festa, però fart de tot l’entorn,  sent l’impuls de fugir.  Comença una nova etapa de la vida on l’acompanyen diferents personatges que va coneixent en la seva fugida. Formen un grup ben pintoresc, això sí, ben avinguts.
La història comença quan l’Allan s’emporta una maleta plena de diners que pertany a uns mafiosos i de seguida és seguit per ells i per la policia.
FRAGMENT

L'Allan sentia que havia arribat al final. Semblava que la vida ja en tenia prou, d'ell, i ell no era dels que es feien pesats.
S'instal·laria a l'habitació número 1, soparia a les 18.15 i a continuació, acabat de dutxar, amb llençols nets i pijama net, es ficaria al lit. Es moriria dormint, se l'emportarien, l'enterrarien i en acabat s'oblidarien d'ell.

OPINIÓ PERSONAL

 Aquesta novela m’ha sorprés, resol les diferents situacions d’una manera genial, m’ha agradat com l’autor es “desfà” dels cadavers quedant l’Allan i els seus companys lliures de culpa.
Les diferents històries biogràfiques del personatges també són interesants, sobretot la de l’Allan que, sense tenir estudis, és un home amb molts recursos, la seva vida ha donat molts tombs i ha conegut diferents personatges històrics, entre ells, al General Franco, al que va salvar la vida sense ser-ne conscient.
Un altre personatge que he trobat interesant és el Benny, un home amb molts estudis i coneixements que és un bon jan.
Aquesta novela m’ha agradat, tot i que hi ha algunt fets històrics que se m’escapen perquè no els conec, però no m’ha impedit entendre la història.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

comentad los libros y también cosas que mejorar en la web