25 nov 2012

ESPINÀS, J; El teu nom és Olga; ed.: La Campana (Berta Galofré)

Biografia


Josep Maria Espinàs Masip va néixer a Barcelona, a l'Eixample, el 7 de març de 1927.
És escriptor i periodista. Ha publicat novel·les, crítica literària, memòries, llibres de viatges...
Es va llicenciar en Dret el 1949 i el mateix any va guanyar el premi Guimerà amb el seu primer article. Va exercir d'advocat fins al 1955, any que va entrar a Editorial Destino.
El 1958 va guanyar el premi de narracions Víctor Català, amb el recull Variétés. El mateix any va publicar, en coautoria, Cita de narradors.
Ha conduït diversos programes d'entrevistes i reportatges per a la televisió, com per exemple, Personal i intransferible, al Canal 33; Identitats, a DCO i a TV3, del 1984 al 1988, que han estat recollits en volums
El 1986 va publicar unes emotives cartes adreçades a la seva filla sota el títol El teu nom és Olga, que va ser un èxit editorial i objecte de nombroses traduccions, a part de contribuir al coneixement de la relació amb una filla amb síndrome de Down.
Col·labora habitualment en mitjans de comunicació: revistes, premsa, ràdio i televisió
Ha enregistrat diversos discs amb cançons pròpies, adaptacions de Georges Brassens i cançons per a infants
Ha guanyat entre d'altres, el Premi Joanot Martorell, el Premi Sant Jordi, el Premi Víctor Català i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.


Argument

Aquest llibre esta constituït per disset cartes dedicades a la seva filla amb síndrome de Down. 

En cada carta hi ha una reflexió de l’Olga la seva filla de la relació entre pare i filla al llarg dels anys.
Explica com es va sentir al principi al saber que tenia una filla amb aquestes característiques, ja que la gent no hi estava acostumada. Comenta també les dificultats que va poder tenir la seva filla però també les virtuts, explica que ella a diferència de l’altre gent “normal” és una persona centrada, clara, i amb un cor immens.
Ell creu que el fet de haver tingut aquesta nena, ara ja dona, li ha fet obrir els ull i per tant ha estat una de les millor coses que li han passat.

Fragment

"Per això m’imagino el drama dels pares que no han gosat treure aquests fills de casa -durant tants anys hi ha hagut deficients de tota mena que eren “invisibles”... –i que no podien suportar la idea de sotmetre’s, juntament amb els infants, a la curiositat pública. En amagar el fill amagaven també la seva inseguretat, la seva por. Hem de comprendre-ho, perquè aleshores la societat era més cruel, i més injusta, perquè estava menys informada. (...)
Ens vam proposar, efectivament, de superar el tràngol, perquè sabíem que, si no el superàvem, nosaltres quedaríem negativament marcats, però qui hi perdria més series tu. Amagar-te volia dir fer-te encara més “anormal”. (...)
Vols que et digui una cosa, Olga?Ara quan “fem coses” junts, quan passegem pel carrer, o anem a casa d’algú, o dinem en un restaurant, gairebé mai no hi penso que som una família especial.
Ni quan et miro. Segurament he après a mirar-te com tu vols ser mirada."

"En la teva vida , estimada Olga, cada vegada hi ha un blau més net i profund, que ni les mans més expertes sabrien fabricar."

Conclusió:

El teu nom és Olga, és un text que reflexiona sobre aspectes de la convivència humana i el respecte a la diferència.
Aquest llibre és molt especial ja que expressa amb molt de sentiment  i sensibilitat el fet d’haver tingut aquesta filla amb síndrome de Down.
També reflexiona temes relacionats amb la seva filla des d’una visió molt humana i intel·ligent.
Jo recomano aquesta narració a tothom que vulgui tenir una experiència diferent.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

comentad los libros y también cosas que mejorar en la web